"Ondanks deze crisissituatie heb ik erg mooie dingen gezien"
Peter Geurden is CEO van 9 hotels, 3 restaurants, 1 wellnesszaak en een wijnhandel in Limburg. Hij sloot alle Different Hotels aan bij TABANAA, een boeking- én inspiratieplatform dat de link legt tussen hospitality en zorgverlening. “Zorg en hospitality komen steeds dichter bij elkaar. Ik geloof hier absoluut in.”
Hoe heeft u de corona crisis ervaren?
We hebben een erg zware periode achter de rug, 3 maanden sluiting door lockdown, vele annulaties door de onzekerheid van de corona, 250 medewerkers op economische werkloosheid en een omzetverlies van een paar miljoen euro. Dit is de zwaarste periode uit mijn loopbaan als ondernemer! Het is vooral een gevoel van machteloosheid, het treft niet alleen ons maar letterlijk de hele wereld.
Het is niet altijd eenvoudig om je sterk te houden. Er is een moment geweest waarbij ik de situatie echt heb moeten accepteren voor wat het is. Het is een grote crisis en ik kan alleen maar mijn best doen. Toen heb ik besloten dat ik er alles aan zal doen om dit te overwinnen.
Heeft u steunmaatregelen ontvangen?
We hebben verschillende steunmaatregelen mogen ontvangen zoals de Corona-hinderpremie, BTW verlaging (laten we hopen dat dit een constante blijft), uitstel van betaling (dewelke op termijn wel moet worden betaald) en uitstel van de terugbetaling van de leningen bij de bank.
Dekken deze de kosten?
Ondanks dat we erg dankbaar zijn voor deze maatregelen is dit slechts een druppel op de hete plaat aangezien wij honderdduizenden euro’s vaste kosten per maand hebben. Het is nu vooral de uitdaging om terug het evenwicht te vinden tussen de inkomsten en de uitgaven.
Wat heeft u geleerd uit deze periode?
Dat crisissen ook bepaalde opportuniteiten geven en dat we naar de toekomst moeten (blijven) kijken. “Wij doen al het mogelijke om het bedrijf erdoor te krijgen!” Zo hebben we geprobeerd om op korte termijn toch omzet te creëren door enkele hotels te verhuren aan de overheid. Zo werd M Hotel ter beschikking gesteld als schakelcentrum in het geval de ziekenhuizen niet voldoende capaciteit zou hebben. Ook werd het Eurotel in Lanaken ingezet voor een sociaal maatschappelijk project.
Je kan de oorlog enkel winnen met de juiste mensen rondom jou. Ondanks deze situatie heb ik erg mooie dingen gezien. De geweldige inzet die medewerkers tonen en de moed om samen erdoor te komen. Ik wil ook graag dat zij weten dat ik mijn uiterste best doe.
Alle evenementen zijn afgelast, is binnenlands toerisme een oplossing?
Lokale evenementen hebben een énorme impact op de hotelsector. We moeten er rekening mee houden dat alle grote evenementen voor de komende periode zijn wegvallen, denk maar aan Pukkelpop, André Rieu, enz.
Dit krijgen we jammer genoeg niet enkel opgevuld met toerisme. Daarnaast zijn bepaalde regio’s populairder dan andere. Normaal is er een gezonde mix tussen zakelijk toerisme en leisure. De zakenwereld zal niet snel beslissen om grote seminaries te organiseren. We hopen uiteraard dat dit ooit in de toekomst wel weer het geval zal zijn.
Hoe zien de cijfers er nu uit?
We zijn weer van 0 begonnen wat de reservaties voor dit jaar betreffen. 8 juni was een datum waar we lang naar hebben uitgekeken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er op 9 juni gasten over de vloer komen. We zijn in juni begonnen met 20% bezetting en we mogen stellen dat we momenteel voor juli aan ongeveer 50% bezetting zitten. Het valt wel op dat de centrumhotels het moeilijker hebben t.o.v. de hotels in de natuur, zoals het M Hotel gelegen aan de Molenvijver.
Hoe ziet een hotelbezoek eruit in coronatijden?
Achter de schermen worden er veel inspanningen geleverd om alles veilig te laten verlopen. Zo is er heel wat extra werk voor de housekeeping en dragen al onze medewerkers een mondmasker. Ook zijn alle nieuwe voorzieningen gecontroleerd door de overheid.
Bij aankomst vragen we aan onze gasten om tijdens het verblijf de nodige afstand te bewaren en hun handen te ontsmetten. In de kamers liggen er wat minder foldertjes dan anders. Bij het ontbijt staan de tafels verder van elkaar en helpt een medewerk(st)er met mondmasker jou met het samenstellen van een heerlijk ontbijt. Gelukkig zijn er nog voldoende mogelijkheden om van een leuke uitstap te genieten en gezellig op restaurant te gaan.
Inzetten op zorgtoerisme?
Zorg en hospitality komen steeds dichter bij elkaar. Ik geloof hier absoluut in.
Op dit moment is dat natuurlijk wat moeilijker aangezien deze groepen extra voorzichtig zijn.
Ik ben blij dat de zorgsector op dit moment de nodige aandacht krijgt en de job van hulpverleners wordt opgewaardeerd.
Gratis kamers voor de zorg via TABANAA?
(Wat is Tabanaa? Een boekingsplatform voor iedereen die lichte zorg of wat meer voorbereiding nodig heeft om op vakantie te gaan in België. Recent heeft TABANAA de GUN DE ZORG RUST-actie opgezet om zorgverleners gratis nachten te schenken als dank voor hun ongeziene inspanning).
Als wij een bijdrage kunnen doen, doen wij dat van harte! We hopen dat de zorgverleners ten volle kunnen genieten en wie weet een nachtje bijboeken indien mogelijk zodat we elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Wat als er een tweede besmettingsgolf komt?
De media speelt hierin een erg belangrijke rol. We moeten vooral voor elkaar zorgen en ermee leren leven. Zo begin ik het stilletjes aan gewoon te worden om geen hand meer te geven. We moeten er wel voor zorgen dat het dagelijks leven aangenaam blijft en er vooral voor opletten dat we de economie niet stuk maken door te drastische maatregelen te implementeren.
Ik vind wel dat er een erg groot contrast is tussen de verschillende landen. In Nederland bijvoorbeeld dragen ze geen mondmaskers in de winkels en zitten de terrassen (over)vol. We moeten vermijden dat men het daar gezelliger vindt en verkiest om naar Nederland te gaan waardoor onze regio minder populair wordt. Ik vind dat de beslissingen omtrent de maatregelen vooral van het Europees niveau moeten komen. Net over de grens is het net iets aangenamer om te gaan winkelen en dat lijkt mij niet correct.
Door het feit dat de pandemie momenteel terug opflakkert hoop ik dat men ervoor kiest om toch in eigen land op vakantie te gaan en dat de gasten zich veilig kunnen voelen.
Hoe ziet u de toekomst?
Op lange termijn zullen we innovatieve ideeën implementeren, zo gaan we meer inzetten op de digitalisering in de hotels en willen we meer beleving creëren voor onze gasten.
We verkopen niet enkel een hotelkamer, het is veel meer dan dat, we willen onszelf heruitvinden als een soort van reisbureau.
We hopen in 2023 de omzet te behalen die we in 2020 voor ogen hadden. We moeten alle verliezen vergoeden aangezien je een kamer maar één maal kan verkopen. Het is niet zoals een product dat je meer kan produceren.
We hopen dat de regering een extra plan op tafel zal leggen om bedrijven te helpen aangezien zowel de toeristische als de evenementensector dit zeker nodig hebben. Op termijn hoop ik dat de bedrijven en daarmee het zakelijk toerisme de draad terug zullen oppikken. We voorzien nog een moeilijk jaar, maar er zal ooit een oplossing komen. Tot dan blijven we positief en zullen we er alles aan doen om deze zware periode door te komen!
Meer info over TABANAA?
TABANAA is een boeking- én inspiratieplatform dat de link legt tussen hospitality en zorgverlening.
Het woord TABANAA betekent ‘omhelzing’ en die omhelzing zit vervat in de kwalitatieve selectie van aantrekkelijke accommodaties in Vlaanderen die wij, samen met onze zorgbutler service, aanbieden. Samen met de zetten we in op beleving, gastvrijheid, toegankelijkheid en een betrouwbare zorgondersteuning. Dit alles maakt van een TABANAA verblijf een onvergetelijke vakantie.
Meer bewegingsvrijheid, meer keuze qua verblijfsmogelijkheden en meer toegang tot toeristische activiteiten, daar gaan we voor. Kortom: toerisme met aangepaste zorg als vanzelfsprekendheid, dát is de TABANAA missie.
Ontdek alles over TABANAA via www.tabanaa.com.